U Novom Sadu održani seminari na temu nasilja u porodici

Stručni radnici Centra za socijalni rad za opštinu Čoka prisustvovali su seminarima koje je organizovao Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova kao nastavak obuke „Nasilje u porodici i institucionalna zaštita“ za profesionalce koji se bave prevencijom i zaštitom od nasilja u porodici. Seminari pod nazivom „Organizovanje konferencija slučaja za zaštitu od nasilja u porodici“ i „Koordinirana akcija lokalne zajednice u prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici“ održani su 2. i 3. oktobra u Hotelu „Novi Sad“ u Novom Sadu.

Obuke je izvodio stručni tim Autonomnog ženskog centra, nevladine organizacije iz Beograda, Jeca Nedeljkov, po struci psihološkinja i Maja Banauh-Brusin, socijalna radnica, čiji su edukativni programi akreditovani od strane Ministrastva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije. Sadržaj programa je bio obrađen kroz ineraktivane tehnike rada, na kraju su učesnicima podeljeni adekvatni edukativni materijali, a takođe će dobiti i sertifikate o završenim obukama. Polaznici ovih seminara bili su pored stručnih radnika iz Centra za socijalni rad Čoka i stručni radnici zaposleni u Centrima za socijalni rad Apatin, Ada, Mali Iđoš, predstavnici iz Policijske stanice Ada i Policijske uprave Kikinda, zatim predstavnici Crvenog Krsta, Doma zdravlja i opštine Mali Iđoš, predstavnici osnovnih škola u Feketiću i Adi i aktivistkinje iz nevladinih organizacija.

Ciljevi seminara bili su da se unaprede prevencija i suzbijanje nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja kroz koordinisan rad odgovarajućih institucija i organizacija, promocija najuspešnijih mehanizama za borbu protiv nasilja u porodici, jednom rečju jačanje delotvorne akcije nadležnih opštinskih organa kroz organizovanje i sprovođenje konferencija slučaja i koordiniranih akcija.

Ardala T.